Wisselteelt moestuin

Wisselteelt moestuin

Heb je na je eerste moestuin de smaak te pakken en wil je volgend jaar weer aan de slag? Of ga je voor het eerst een moestuin beginnen? Voor een goede oogst en groenten met een lekkere smaak is het belangrijk om vooraf rekening te houden met wisselteelt. Door niet ieder jaar opnieuw dezelfde groenten op dezelfde plek te verbouwen houd je de grond vruchtbaar. In dit artikel vertellen we je de basis aan de hand van een simpel schema. Want hoe lees je zo’n wisselteelt schema? En wat komt na wat? Vervolgens kun je het schema naar eigen smaak aanpassen.

Wat is wisselteelt?

Wellicht heb je de termen teeltwisseling, teeltrotatie, vruchtwisseling of wisselteelt weleens horen vallen. Het zijn bekende begrippen voor ervaren tuinders, maar voor een beginnende tuinder is het ingewikkeld. We kunnen je gerust stellen, want uiteindelijk betekent het allemaal hetzelfde. Bij wisselteelt worden verschillende gewassen jaarlijks doorgeschoven zodat de aarde en groenten gezond blijven.

Waarom is het belangrijk?

In het wild groeit alles door elkaar heen. Maar als we willen genieten van een goede opbrengst en lekkere groenten kunnen we beter proberen rekening te houden met de natuur. Natuurlijk hebben we niet overal invloed op (het weer), maar met wisselteelt zijn we in ieder geval goed voorbereid. De voornaamste redenen op wisselteelt aan te houden zijn bescherming en bemesting. Bescherming Door niet elk jaar dezelfde gewassen op dezelfde plek te telen bescherm je ze tegen ziektes. Plant je bijvoorbeeld wortelen na aardappelen dan kun je gemakkelijk wortelrot krijgen. Andersom is er niks aan de hand. Ook bescherm je op deze manier tegen insecten. Neem bijvoorbeeld de wortelvlieg en de preivlieg. De naam zegt het al: deze beestjes hebben hun voorliefde voor bepaalde groenten. Net als slakken, pissebedden etc. Door ieder jaar op dezelfde plek te telen help je deze diertjes overleven en voortplanten. Dat is vragen om een mislukte oogst. Bemesting Daarnaast is wisselteelt belangrijk voor een voedzame grond. Iedere plant neemt voeding in zich op en laat zijn eigen sporen na door de grond te voeden met andere stoffen. Wanneer we geen vruchtwisseling zouden toepassen raakt de grond uitgeput. Bovendien zijn groepjes groenten overzichtelijker zodat je gemakkelijker zelf kunt bemesten. Maak ook gebruik van de structuur van de grond. Aardappelen en kolen laten een goede structuur achter waardoor worteltjes goed kunnen groeien.

Wisselteelt schema

Nu komt het meer ingewikkelde deel. Want hoe creëer je een optimaal wisselteelt schema? Maak het jezelf gemakkelijk door het volgende ezelsbruggetje te onthouden: Alle Pesticiden Kunnen Beter Vermeden Worden. Het wisselteelt schema ziet er dan als volgt uit:

Maak je eigen wisselteelt moestuin plan

  1. Aardappelen: vanzelfsprekend gaat het om aardappelen.
  2. Peulgewassen: erwten, peulen, bonen, kapucijners en tuinbonen.
  3. Koolgewassen: rode kool, spruiten, broccoli, boerenkool, bloemkool, radijs, koolraap, etc.
  4. Bladgewassen: sla, andijvie, spinazie, prei, peterselie, tuinkers, selderij, rucola, snijbiet, etc.
  5. Vruchtgewassen: tomaten, pepers, paprika’s, maïs, aubergines, meloenen, komkommers, etc.
  6. Wortelgewassen: wortels, bietjes, uien, pastinaak, witlof, knolselderij, knoflook, venkel, etc.
  7. Aardbeien vormen een aparte groep omdat deze een plantwisseling hebben van 3 jaar. Op basis hiervan verdeel je je moestuin in 7 vakken (1 voor de aardbeien). Meer is nog beter, zodat je de plantjes binnen de vakken kunt rangschikken op mestbehoefte. Elk vak schuift ieder jaar een plekje op. Het aardbeien vak houd je buiten de wisselteelt om. Na 3 jaar verplaats je dit vak één plek naar voren. Als je 7 vakken hebt, betekent dit dat het 6 jaar duurt voordat een bepaald gewas opnieuw gekweekt kan worden op het eerste perceel.
Op basis hiervan verdeel je je moestuin in 7 vakken (1 voor de aardbeien). Meer is nog beter, zodat je de plantjes binnen de vakken kunt rangschikken op mestbehoefte. Elk vak schuift ieder jaar een plekje op. Het aardbeien vak houd je buiten de wisselteelt om. Na 3 jaar verplaats je dit vak één plek naar voren. Als je 7 vakken hebt, betekent dit dat het 6 jaar duurt voordat een bepaald gewas opnieuw gekweekt kan worden op het eerste perceel.

Maak je eigen wisselteelt moestuin plan

Een goed wisselteelt plan begint dus bij de juiste basis. Echter heeft niet elke groente dezelfde bemesting nodig. Op basis hiervan kun je dus weer een andere indeling maken per vak. Persoonlijke behoeften spelen daarnaast ook mee. Hou je niet van bietjes? Of eet je het liefst elke dag aardappelen en af en toe boontjes? Is jouw tuin eigenlijk wel groot genoeg om 7 vakken te maken? Kortom, er is geen algemene indeling te maken. Het is de kunst om van alle verschillende groepen één handige indeling te maken. Zie het als een persoonlijke moestuin puzzel. Begin met je eerste plan en pas het aan waar nodig!
Zaden Kopen Online review Rating: 4.5 out of 5 based on 853 reviews.